HOME
To Available To Historie To Last Century To Pareltjes II To Pareltjes III

Section About Galerie Lieve Hemel / History

Karel  Wiggers (1916-1989)Karel Hendrik Wiggers werd geboren op 13 oktober 1916 in Den Haag en overleed eveneens in deze stad in 1989. Wiggers werd opgeleid aan de Koninklijke Academie in Den Haag waar hij onder andere Sierk Schröder (1903-2002) als docent had. Later studeerde bij aan de academie in München, waar Constantin Gerhardinger (1888-1970) een van zijn leermeesters was. Ondanks zijn verblijf in het buitenland woonde en werkte Wiggers het grootste deel van zijn leven in zijn geboortestad. Hij was tussen 1944 en 1969 lid van het kunstenaarsgenootschap Sint Lucas in Amsterdam en tussen 1969 en 1977 van de Haagse Kunstkring en het Schilderkundig Genootschap Pulchri Studio in Den Haag. Wiggers nam deel aan verschillende exposities in Nederland waaronder één in het Haags Gemeentemuseum en één in Pulchri Studio in Den Haag, en verscheidene in Galerie Lieve Hemel in Amsterdam.
(Tekst Suzan van den Berg van Saparoea, Veilingcatalogus Moderne en Hedendaagse Kunst 415, AAG, Amsterdam, juni 2012)Een vroeg schilderij van Karel Wiggers:
"Meisje bij Stilleven" 1965, olieverf/paneel, 70 x 90 cm

Het bekendst van Karel Wiggers (1916-1989) zijn onopgesmukte, op het eerste gezicht naïef geschilderde portretten van vrouwen en meisjes. De schijnbaar technische eenvoud is niettemin toch te geraffineerd om als naïef gekenschetst te worden. Woorden als vereenvoudiging en abstrahering komen dichter bij de essentie. Meer naïef, maar anders, is de manier waarop de geportretteerden de toeschouwer bijna altijd frontaal aankijken. Maar ook de verbazing en de berusting op die gezichten kan de resultante zijn van een mentaal proces, dat zich net zo min als naïef laat omschrijven. Hoe klaar ook de blik van zijn modellen, het geheim van zijn eenvoud laat zich niet zo maar ontrafelen."Portret van een Meisje"
olieverf/paneel
35 x 29 cm
(privé collectie)


"Een kind op koninginnedag"
olieverf/paneel
63 x 59 cm
(privé collectie)

"Op een mooie Pinksterdag"
olieverf/paneel
(privé collectie)