HOME
BACK
To Historie              To Last Century              To Pareltjes II              To Pareltjes III              Available

Section About Galerie Lieve Hemel / History

Herman van Rossum (1952-1991)


     
"In Gedachten Verzonken" 1988, 13 x 16 cm (sold)
      
"Smeltpunt" 1988, 7 x 10 cm (sold)

De stilste mist van Nederland is te zien op de kleine schilderijen van Herman van Rossum. Sprakeloos, en toch zwaar van gedachten...


Herman van Rossum (1952-1991) is een loot van wat wel wordt getypeerd als de Utrechtse School, hoewel sterk realistisch geŲriŽnteerd meer te beschouwen als voedingsbodem dan als stroming, waaraan ook namen als onder andere Moesman, Peter Vos en Peter van Poppel gekoppeld kunnen worden. Van Rossum heeft zich in zijn korte leven ontwikkeld van surrealist tot wat ik graag benoem als de schilder van de stilste mist van Nederland. Dat ook in dit subtiele spel van groen en eindeloos wit het surreŽle zich bleef manifesteren is des te merkwaardiger. Bijna terloops - maar eenmaal opgemerkt doet het dwingend aan - is het Ophelia-thema, al eeuwen onderwerp van schildersfascinatie. Was het heimwee, was het verborgen lijden wat de altijd opgeruimde Van Rossum dreef?


*

Na de oproep "Opsporing verzocht" op deze site
is onderstaand schilderijtje terrugevonden! Het was onlangs, voorjaar 2004, te zien in het Centraal Museum te Utrecht, in het kader van een reeks kleine tentoonstellingen van kunstwerken met een "verhaal".


Herman van Rossum, "Vanessa" 1985, olieverf/paneel, 16,8 x 11,6 cm
(in grote zwarte ovale lijst)


De dochters van Herman van Rossum zochten dit schilderijtje van hun in 1986 overleden zusje Vanessa. Tot hun grote vreugde heeft de eigenaresse zich gemeld.

Aansluitend op deze goede afloop verzoeken wij bezitters van schilderijen van Herman van Rossum vriendelijk contact met ons op te nemen. Mocht het in de toekomst tot een overzichtstentoonstelling van zijn werk komen, dan is uw medewerking onontbeerlijk.

U kunt een E-mail naar galerie@lievehemel.nl sturen,
of bellen 020 6230060.


Nadere informatie en afbeeldingen zullen worden toegevoegd.

BACK