BACK

Weekly Residuum 404 - december 2008 B
© foto en tekst Koen Nieuwendijk


foto © 2008 Koen Nieuwendijk


Daar begrijp nou toch echt helemaal niets van. Hoe kan een wethouder nou trots zijn op het idee om tijdens de spits geen veegkarretjes te laten rijden. Wat zegt het anders dan dat het standaard ambtelijk denken niet tot het niveau reikt waarop men de belangen van de eigen dienst kan inpassen in die van andere diensten en eventueel ook burgers.

Maar nu ik toch bezig ben kan ik ook wel een geheimpje met een onthutsende conclusie onthullen. Ik geloof graag in komplotten, maar wat ik zag is te eenvoudig om zich daarvoor te lenen. Allochtonen hadden het rond de eeuwwisseling (zie Weekly 46 - Een gedeelde Drol is een Halve Drol) nog niet tot burgemeester geschopt, maar draaiden al wel trots rondjes op en rond de Dam. De veegwagentjes hadden toen nog brede platte massieve rubberen wielen, die in combinatie met de scherpe draaien die die wagentjes kunnen maken, en dat nog weer versterkt door krullerige behendigheid waarmee de schoonmaakbezigheden werden uitgevoerd, de in decennia aangestampte keitjes met een soepele zwier uit hun verband drukten. Vanzelfsprekend zet geen zichzelf respecterende reuzenradspecialist zijn bron van inkomsten op wat losse keitjes, dus die kreeg de schuld. En zo moesten de echte koud gelegde - dat wil zeggen zonder voeg, passend tegen elkaar - en langzaam, heel langzaam glad geworden onder de stappen van miljoenen voeten die aan heel iets anders denkend passeerden, minuscule wolkjes slijtstof opwerpend, waarvoor toen nog geen europese commissies bestonden, zo moesten dus die schattige gladde keitjes plaats maken voor grof gehakte en met waanzinnig brede voeg gelegde vervangers, die de voetgangers sindsdien het komen en gaan op dat overschatte plein veronaangenamen.

Bij nader inzien, het kan geen toeval zijn dat weer die veegwagentjes in beeld komen. Bestaat er een geheim veegwagengenootschap, dat met deze eenvoudige en nuttige werktuigen op slinkse wijze het maatschappelijke evenwicht wil verstoren? Zou het de resultante zijn van ontspoord links denken? Dam, Koninklijk Paleis, pijnlijke voeten, leve de Republiek, of zo? Of de auto uit de stad weren met iets dat nuttig oogt? Ha, misschien dus toch een komplot.

(Parool 11 dec. 2008, Een veegkar met file)

BACK