BACK to Weekly BACK to Artspot 2011

Weekly Residuum 178 -november 2003 C
© foto en tekst Koen NieuwendijkWat leidt dat af, al dat walgen. Pas wat later drong tot mij door hoe schoon de metafoor is van de rottende tempera, als het tenminste waar is dat die bijdraagt aan de goede conditie van eeuwenoude schilderijen, zoals van Holbein. Dat juist uit eieren, symbool van al het nieuwe leven, ook eeuwige schoonheid voortkomt, maar dan alleen als het rottingsproces heeft toegeslagen.

Ik kan het evenmin helpen dat ook onweerstaanbaar de gedachte zich van mij meester maakt, dat als het vanuit het groeiend inzicht in bewustzijnsniveau's ooit zo ver komt dat ook de voorkeur van Jan de Arbeider grootmoedig als echte kunst wordt getolereerd, het Jongetje met de Traan zich behaaglijk tussen het Meisje van Vermeer en de Mona Lisa zal nestelen.

U kunt uzelf meteen even testen. Glimlachte u grootmoedig toen u deze woorden las? Dan bent u op de goede weg. Voordat u het weet zwelgt u in het walgelijke, zolang u maar weet dat u zo het ondoorgrondelijke geluk van anderen proeft. Dat is toch mooi meegenomen in een wereld zo vol onuitlegbare idealen.

De titel was oorspronkelijk "De Kunst van het Zwelgen", maar is in september 2005 gewijzigd in bovenstaande titel.

BACK to Weekly BACK to Artspot 2011