BACK

Weekly Residuum 321 - december 2006 E
© foto en tekst Koen Nieuwendijk
Wat ik u brom, dit laat de geniddelde intellectueel met bovengemiddelde verrukking over zijn mentale tong rollen. De Koningin reprimandeert Ayaan Hirsi Ali dat zij het recht op beledigen niet mag propageren. Ik persoonlijk ben nog niet verder gekomen dan de kunst van het walgen, waarin toch een vorm van belediging ligt besloten, maar die kan ik weer neutraliseren met de stelling dat mensen toch wel walgen, of ze het nou hardop zeggen of niet, en wat dan nog, het is van uw gezicht af te lezen als het erop aan komt. Dus voor je het weet raakt u verzeild in een soort katholieke identiteitscrisis, zoiets als de vraag of u mag denken aan een condoom zonder geŽxcommuniceerd te worden. Volgens de wet is een voornemen tot een misdrijf niet strafbaar, maar zou God een voornemen tot overspel pikken? Die vragen dus.

Maar weet u wat, ik stel u op de proef. Luister, huiver, en recupereer, naar, voor en van dit zinnetje: de koningin liegt elke dag. Ik heb niet het flauwste idee of het waar is, maar Het Parool zegt dat tachtig procent van de mensheid dagelijks de waarheid verbuigt. De koppenmaker verbuigt dat tot liegen, wat niet wegneemt dat als tachtig procent van de koningen en de koninginnen op aarde zich in dit gedragspatroon wringt, de kans groot is dat Beatrix meetelt. Dat is minder erg dan het klinkt, hoewel de verbuiging van de koppenmaker hard kan aankomen. Om nu te voorkomen dat die man zijn werk niet meer kan doen kunnen wij niet anders dan ons neerleggen bij het recht op het maken van fouten, anders doet uiteindelijk niemand zijn werk meer, chirurgen niet, burgemeesters niet, koninginnen niet. Dat moeten we niet hebben, dus hoe u het gaat noemen laat ik even in het midden, maar mits goede bedoelingen kunnen worden aangetoond moet een ontsporing, een misser, een flater kunnen, een belediging voor het goede doel inbegrepen. De oprukkende claimcultuur is alleen uit te bannen als het menselijk falen in alle acties wordt meegenomen, incisies en beledigingen incluis, dus ik hoop van harte dat mijn geliefde koningin ook in deze het goede voorbeeld geeft en van tijd tot tijd liegt, o pardon, de waarheid verbuigt. Oefening baart kunst. En dan zonder dat mijn geliefde medeburgers meteen actie gaan voeren.

(Bron: Het Parool van 28-12-2006 - Mens liegt elke dag)

De stolp komt uit het schilderij "Vanitas su zolla di viole" van Agostino Arrivabene, van 11 januari tot 11 februari te zien op de tentoonstelling ANTOLOGIA DELLA FIGURAZIONE CONTEMPORANEA - Italia: le ultime generazioni 2 in Milaan,
op internet te vinden op de site www.tekne-international.com
BACK