BACK

Weekly Residuum 172 -oktober 2003 A
© foto en tekst Koen NieuwendijkAls u het fenomeen internet wilt doorgronden, dan moet u weten dat het aantal fietsenmakers en klusjesmannen m/v na de opheffing van de BKR (weer zo'n mooie belofte die de overheid te duur werd) drastisch toenam. Wie tegen is, zegt ziejewel, wie voor is memoreert bewonderend dat ze het er toch maar voor over hadden, voor die artistieke vrijheid. Omdat kunstenaars mensen zijn weet ik zeker dat de waarheid in het midden ligt. Er zijn dus malafide fietsenmakers, die in de kunst geniaal maar miskend zijn, maar ook goede, die u liever de kleren van de keizer verkopen dan de steuntjes van het zitje van uw koter. Dat kan bij nader inzien best te maken hebben met het feit dat er nog steeds geen afdoende maatregelen zijn getroffen om die kleine beentjes buiten het bereik van spaken te houden, maar daarin participeert het kapitalisme net zo goed, misschien wel beter, dus wat zeur ik nou.

Maar wat ik eigenlijk zeggen wou is dat als de overheid nog even had gewacht met dat opheffen, dat dan al die oppottende artisticiteit zich in internet had kunnen ontladen. Het voordeel van de geur van geld daargelaten, zou die branche sneller en menselijker van de grond zijn gekomen, zonder subsidie en zonder risicodragende investeringen. Ik vraag me zelfs af of zo de huidige recessie, die overduidelijk uit overschatting is voortgekomen, niet voorkomen had kunnen worden, maar hier buig ik deemoedig mijn hoofd, want mijn inzichtelijke vermogens schieten regelmatig en ook hier tekort, dus als ik vragen mag, hoe streng moet je zijn als verschoppelingen aan normen knabbelen, als je beseft dat eeuwigheid en utopie synoniem en onuitroeibaar zijn.

(Gedachten mede naar aanleiding van de site www.dekunstenaarvanhetjaar.nl, en de haaks daarop staande tendens in de Nederlandse kunstwereld, toch al niet rijk gezegend met dit fenomeen, om kunstprijzen af te schaffen.)

BACK