BACK

Weekly Residuum 279 - februari 2006 A
© foto en tekst Koen Nieuwendijk




De aanhoudende consternatie rond het verschijnsel lekken brengt mij op de gedachte dat het zinvol zou zijn eens te onderzoeken waarom de gemiddelde lekker lekt. Niet dat ik zonder meer wil beweren dat het moet mogen, maar de smakelijke sensatie in de media laat weinig ruimte voor iets anders dan schuldigverklaring. Het kost me weinig moeite me situaties voor te stellen die de daad van het lekken inbedden in een graad van betrokkenheid die in feite de opmaat is naar de zelfverzekerde en mondige burger, dus onderdeel van het moeizame proces van bewustwording, of beter, stijging van het bewustzijnsniveau.

Ik neem u daartoe mee het veld in, zoals de sociologen dat zo mooi zeggen. Stel dat u weet dat uw buurman ambtenaar is, maar dat u al voordat u zich dat realiseerde gesprekken met hem over de heg uitwisselde over uiteenlopende zaken waarover u gezamenlijk verontwaardigd was, en waarvan steevast de slotsom was dat je er toch niets tegen kon doen, en dat dan die buurman in zijn eigen tijd opeens gewaarwerd dat hij wel degelijk iets tegen die uitwassen kon doen door te lekken, wat was dan uw eerste spontane reactie? Als u niet werd geïnterviewd door Achter het Nieuws zou u er moeiteloos uitflappen dat u zich daar moeiteloos bij kon aansluiten, dus al weet u hoe u zich correct moet gedragen, u snapt ook wat die buurman bezielt. Die heeft gehandeld als een betrokken burger en gebruikte daartoe dat piepkleine beetje directe macht waarover hij beschikte. We zijn ten slotte niet allemaal geboren klokkenluiders.

Maar die groeiende bewustwording is iets waar de media maar moeite mee hebben. Ligt het niet voor de hand om de toenemende desinteresse van de burger voor de politiek -zoals althans in de pers breed wordt uitgemeten- eerder te zien als het zich afwenden van de organisatorische structuur waarbinnen die politiek wordt bedreven, en het verschijnsel van de vele splinterpartijen juist als een indicator van toenemende betrokkenheid van diezelfde burger? Ik kan dat op mijn eentje allemaal niet uitzoeken, maar de media moeten hier allemaal niets van hebben, want gelukkig bleek het lekken voornamelijk neer te komen op wraakacties tegen huidige of vorige werkgevers. Denkt u daar eens aan als u weer over de heg staat uit te wisselen, of aan de tap, of na een willekeurige begrafenis. Met wat u nu weet houdt u uw ogen niet meer droog, want de kans is groot dat u met een toekomstige held van doen krijgt.





BACK