BACK

Weekly Residuum 307 - september 2006 A
© foto en tekst Koen Nieuwendijk
Dat heb je nou met kunst. 't Is als de doos van Pandora, als je hem openmaakt weet je niet wat je te wachten staat en je maakt het niet meer ongedaan. Hebt u gelezen over de nieuwe normen van de pasfoto's? U mag er niet meer op lachen. U moet voortaan anders kijken, als een dumbo, als een strenge intellectueel, als een wrede crimineel, allemaal goed, maar u mag niet lachen. Als u een lachebekje bent hebt u behoefte aan een cursus gelaatsbeheersing, als u een gefrustreerde ambtenaar bent gaat het vanzelf goed. Maar weet u wat ik stiekem denk? Dat het de impact is van foto's als van Rineke Dijkstra. Niemand kan een ambtenaar verbieden gegrepen te worden door haar strakke grensgevallen, en als hij ook nog denkt dat het waar is dat kunst het volk tot voordeel strekt - wat ik overigens ook denk, maar ik vind dat je met iets wat je goed doet niet zo te koop moet lopen - dan kan ik niet anders dan de directieven rond het pasgebeuren in dit opzicht beschouwen als een goede daad.

Ik heb nog een paar slotzinnen in de aanbieding: als die voorschriften tenminste niet voortvloeien uit de projectmatige ontregeldrift waarin sommige kunstvormen en vooral eindexamenprojecten al jaren uitblinken.
Of deze: als de bedenkers van de regels nou maar niet denken dat ze zich kunnen meten met hun grote voorbeelden, hetgeen bij nader inzien onwaarschijnlijk is, want het zal wel een Europese maatregel zijn, en in andere landen doen ze veel minder aan zelfspot dan onze alles aan hun laars lappende burgers.
Of deze: zou Rineke Dijkstra nou naar de rechter stappen wegens schaamteloos plagiaat of zou ze trots zijn dat haar bijzonderheid tot doodgewone norm is verheven?


BACK