BACK

Weekly Residuum 286 - maart 2006 D
© foto en tekst Koen Nieuwendijk
Hola, daar heb je weer zo'n specimen van het hedendaagse politieke Ad Hoc-denken. Een Adholahoc. Een linkse leidende moeder wordt zich iets bewust en roept dat een opgeleide vrouw verplicht is te werken, of anders de kosten van de studie maar moet terugbetalen.*) De vraag is, waar zou dat door komen. Heeft zij hulp nodig die ze niet krijgt, is ze jaloers op fortuinlijker lotgenoten, in die zin lotgenoten, dat zij anders dan mannen hun achterstelling eeuwig met zich meedragen, in die zin dat pas als alle vrouwen werken het pleit in een gelijkspel is beslecht, of verzint ze - met de blik op oneindig - een nieuwe truc die naadloos aansluit bij het door egaliseringsdrang geperverteerde linkse denken? Ik durf het niet met zekerheid te zeggen, maar het SUV-gehalte - over blik gesproken - is hoog.

Als volgzaam mens ben ik best bereid een beetje ja te denken, maar iets later ontkrulden in mijn gedachten voorzichtig de eerste vragen en besloot bovendien de hinkstapsprong in mij de zaak eens van de andere kant te bekijken, in die zin dat je ook kunt stellen dat de kwaliteit van het leven het best tot zijn recht komt als er niet al te veel wordt geregeld, en niet in het minst dat een surplus aan het dagelijkse minimum aan intelligentieverbruik - gedachten zijn net als water, ze klotsen maar voort - wel degelijk wordt gediend door individuen die meer kunnen dan ze op dat moment doen. Het rendement daarvan is moeilijk meetbaar, waar ligt grens, roep ik maar weer eens, en zeker als ik de discrepantie zou willen meten tussen het linkse roeptegoed en de chaos waarin het onderwijs de laatste decennia door hun toedoen is gestort. In die zin dat juist de regelneven met hun zitvlees de vaart in ons volk aanzienlijk vertragen. En dan zou je juist zeggen, eerlijk is eerlijk, dat wat ondanks alle hindernissen nog ergens voor wordt opgeleid de klus dan maar moet klaren ook. Als je het zo bekijkt klinkt het als de gecamoufleerde bekentenis van een halve eeuw politiek onvermogen. Is dat een stapje vooruit of niet?

*) Het Parool van 22 maart citeert op de voorpagina Sharon Dijksma, vicevoorzitter van de Tweede Kamerfractie van de PvdA.

BACK