BACK

Weekly Residuum 320 - december 2006 D
© foto en tekst Koen Nieuwendijk
Ik ben dol op de waarheid en op duidelijke taalregels, maar denkt u niet dat het bij woorden ophoudt. Houding en gebaar en omstandigheden geven ook ter zake doende informatie prijs. Woorden alleen zijn niet voldoende om de totale context te beschrijven. Vergeet u dat vooral niet als het gaat om uitspraken die de goegemeente in rep en roer brengen.

Nu is het tijd voor een test. Stelt u zich voor dat uw onbelangrijke buurman diezelfde woorden spreekt, wat is dan uw reactie? Ik bedoel, u bent in het café, u hebt rondjes gegeven en gekregen, en om nuances zit niemand verlegen. Nee, ook dat is niet wat ik u wil aanwrijven, dus juist daarom zou ik zeggen dat u weet wat ik bedoel. U hoeft het mij niet te zeggen, maar kijk in het laatje van uw geweten, en u begrijpt wat ik bedoel. U kruist vervolgens eens of oneens aan, en u bent tevreden. Ik ook, want het toont aan dat de waarde van woorden gewogen moet worden in hun context. Dus ook domme opmerkingen van al diegenen die zijn voorzien van een degelijk geestelijk bouwwerk van ongebruikte nuances zijn terzelfder tijd een bron van nuttige informatie.

Het kan zijn dat het achterland van eenvoudige zielen voorlopig niet slinkt, dus wie een voorsprong heeft dient juist zuinig om te springen met zijn gelijk, in het bijzonder als het om afstraffen van domheid gaat, want dat kon wel eens de voorbode zijn van een ander gelijk.BACK