BACK to John Kalb BACK to PAN
Galerie Lieve Hemel John Kalb PAN Amsterdam '12
"De Metamorphose van Alcyone en Ceyx"
2011-2012
acryl/paneel
17,3 x 23,7 cm
(verkocht - sold)"De Metamorphose van Alcyone en Ceyx"

In dit schilderij, waaraan John Kalb ruim anderhalf jaar werkte, zijn we getuige van een metamorphose. De God der winden, Aeolos genaamd, had een dochter genaamd Alcyone. Zij was getrouwd met Ceyx, de zoon van een morgenster. Alcyone waarschuwt haar man voor de gevaren van een zeereis. Als Ceyx toch tijdens een storm op zee omkomt, verneemt zij dat in een droom. Alcyone vindt Ceyx lichaam en stort zich wanhopig in zee. Vol medeleven veranderen de Goden het paar in ijsvogels.

Alcyone en Ceyx zijn nog beduusd vam het gebeuren. Ze zijn zojuist op een uitgedroogde, kronkelige worteltak met parelmoerkleuren en minuscule zeezoutkristallen (links goed te zien) geland. Deze kronkelige tak symboliseert de worsteling die ze op zee hebben gehad. Alcyone (ijsvogel links) zet haar kuif- en borstveren uit, ze is zich aan het ontspannen en is licht naar de kijker toe gedraaid. Ceyx (ijsvogel rechts) doet het op zijn manier: hij heeft zijn rechter vleugel geopend, en laat zijn snavel langs de handpennen glijden, schoonmaken. De spectaculaire waaierachtige vorm van de open vleugel is met zijn turquoise banden een lust voor het oog. U kunt zich vermeien in de baardlijntjes die één voor één geschilderd zijn in de arm- en handpennen, die deels doorzichtig zijn. Het licht danst. De open vleugel en diagonale lijnen van de worteltak zorgen voor dynamiek in de compositie.

Het iriserende verenpak van deze vliegende juwelen is door Kalb (Rotterdam, 1968) met wetenschappelijke precisie weergegeven. Oneindig diep in oneindig klein. Hoe duizelingwekkend veel details: de intens azuurblauwe rugstreep, de gebandeerde turquoise kop, de oranje en witte wangvlek, de malachietgroene schouder en rug met op de vleugelaanzet de typische azuurblauwe vlekjes, de turquoise tot kobaltblauwe en purperen vleugelpennen (afhankelijk van de lichtinval = interferentiekleuren), de purperen tot kobaltblauwe staart, de oranje okeren borst: een lofzang op het kleurenspectrum.Zie ook Tussen miniatuur en schilderij - Iriserende fijnschilderkunst van Lonneke de la Mar